Vi i redaksjonen kan nå gledelig presentere et nytt konsept vi skal holde gående gjennom sesongen, nemlig «Ukens Profil». Hver uke vil dere få en mulighet til å bli bedre kjent med et av klubbens medlemmer i form av hvilke mål de jobber mot, hvordan de trener og annet artig snacks. Først ut i serien er STriK`s egen «Uberbiker», Tore Anvik.

Navn: Tore Anvik
Alder: 28
Bosted: Randaberg
Yrke: Lærer
Aktuell med: Gønne på mot sesongen!

Tore4

Tore er STriK`s «Uberbiker», her under Bryne Tri i 2015. Foto: finisherpix

Hva er din historie?

Jeg begynte å trene mot min første triatlon høsten 2012. Før det hadde jeg ikke drevet med noe siden ungdomsårene da jeg spilte fotball. Som eksempel så løp jeg 3000m test siste året på videregående på rundt 21 minutt! Jeg kjøpte min første landeveisykkel i 2010, selv om den ikke akkurat ble utslitt av bruken. Var det for mye vind, eller under 15 grader, var det uaktuelt å sykle. Det sier seg selv at det ikke ble mange turer, jeg tror den lengste turen jeg hadde på de 2 første årene var 30 km! Vinteren 2012 begynte jeg å sykle litt mer, da jeg var påmeldt Nordsjørittet. Målet var da å slå noen kamerater og kolleger som også skulle være med. Jeg trente ikke mye, en sykkeltur eller to i uken var mer enn nok. Nordsjørittet var greit nok (rett over 4 timer), men begge kameratene mine slo meg, men ingen kolleger da de ikke stilte til start!. Jeg kom innpå tanken om triatlon etter å ha hørt om arrangementet i Haugesund og så fra en bekjent om hadde gjort både 70.3, fulldistanse og noen crazy 250km ørkenløp. En liten ild ble tent inni meg, for det var jo «bare» å lære å svømme, sykle et Nordsjøritt (90km) og løpe et halvmaraton. Jeg kunne ikke crawle. 90 km på sykkel var fryktelig langt. Og jeg hadde aldri løpt/gått mer enn 8 km. Null problem, hadde jo et år på meg! Meldte meg på 70.3 i Haugesund med en gang det ble åpnet for påmelding til 2013. For å si det sånn, jeg sov nesten ingenting de påfølgende nettene fordi jeg hadde meldt meg på den galskapen!

Jeg begynte å svømme med STriK høsten 2012 og svømte mer eller mindre fast 3 ganger i uken frem til juni 2013. Jeg begynte ikke å sykle noe særlig før etter jul, mens løpingen ble det så-som-så med da jeg hadde problemer med beinhinnebetennelse i leggene (som jeg for øvrig pådro meg noen år før det igjen pga innefotball). Det gikk litt opp og ned, men løp aldri mer enn 10 km i uka. Debuten min i triatlon skulle egentlig være på Hove i 2013, men måtte bryte etter svømmingen (som forøvrig var sinnsykt kald!). Jeg mistet øreproppene mine før start og ble utrolig svimmel og uvel, så da var det bare å gi seg. Jeg har forresten aldri mistet/glemt proppene siden. Under Stavanger Triatlon èn uke senere løp jeg min lengste tur noensinne, 10 km. Jeg ble supergira da jeg kom på 8. plass, og ikke minst etter jeg var på 3. plass etter syklingen. Sykling var tydeligvis min greie! To uker senere doblet jeg distansen for min lengste løpetur ever under Ironman 70.3 i Haugesund. De to konkurransene ga skikkelig mersmak, og siden den tid har jeg mistet tellingen på nøyaktig hvor mange triatlon det har blitt.

Det har blitt mange konkurranser i både inn- og utland. Noen flere topp 10 plasseringer har det også blitt (5. plass Stv. Tri 2014, 6. plass Hove sprint 2014, 5. plass Bryne Tri 2015) uten at jeg egentlig har «satset» noe særlig på triatlon. Jeg redder stort sett plasseringene pga bedre enn middels svømming og bra sykling, og jeg lurer stadig på hvorfor ikke flere trener flere harde sykkeløkter! Jeg fikk også oppleve å være med på VM i Ironman 70.3 i Zell am See i fjor sommer, en utrolig kjekk erfaring!

Tore2

Her går Tore i mål under Ironman 70.3 VM 2015 i Zell am See. Foto: finisherpix

Hvilke konkurranser skal du delta på i år og hva er dine kort- og langsiktige målsetninger?

Jeg er påmeldt til Bryne Tri, Stavanger Triatlon og Ironman 70.3 Haugesund. Jeg vurderer også Challenge Tønsberg, med en liten mulighet for en fulldistanse i Nederland i september, men da blir det ingen tur til Tønsberg.

Kortsiktig er målsetningen å sykle enda bedre i konkurransene i år og ha blant de beste splittidene på sykkelen, samtidig som jeg prøver å ha det ekstra gøy og være mer takknemlig for at jeg er frisk og rask og faktisk kan drive på med dette. Langsiktig mål er å få beinhinnene under noenlunde kontroll (kronisk) slik at jeg kan løpe jevnlig hver uke sånn at jeg også forbedrer meg på løping! Et annet langsiktig mål er å endelig få en startplass i Norseman og gjennomføre til terningkast 6, og samtidig skape min beste prestasjon og opplevelse noensinne 🙂

Hva er ditt beste triatlonminne?

Veldig vanskelig spørsmål! Jeg har hatt veldig mange gode opplevelser i forbindelse med triatlon. Om jeg må velge en blir det min første Ironman 70.3 i Haugesund, i 2013. En helt enorm stemning, vanvittig mye bedre prestasjon enn jeg noensinne kunne håpet på, følelsen av å klare å gjennomføre noe jeg så på som ”umulig”, og det å ha hele familien der for å oppleve det hele var helt magisk!

Hvordan ser en vanlig treningsuke for din del ut?

For min del er ingen uker like. Jeg trener for det meste kun etter innfallsmetoden, men varierer med både rolig og hard trening, men de fleste harde øktene er planlagte. På våren og i ukene før konkurranser er det derimot mer plan og tanke bak treningen. På vinterstid svømmer jeg vanligvis 2-3 ganger i uken, 5-6 sykkeløkter og 2 løpeøkter per uke, men i år har jeg ikke svømt noe i vinter pga manglende lyst. Nå svømmer jeg derimot 3 ganger i uken frem mot juli. Timeantallet varierer mellom 7 og 15 timer pr. uke, med ca. 11 timer i snitt i år. 78% av årets trening har vært sykling, 7,5% løping og 4% svømming, resten er styrketrening og annet!

Kan bruke denne uken vi er inni nå som eksempel:

Mandag: treningsfri
Tirsdag: 30 min løping (intervaller) og 1t rolig sykling
Onsdag: 1t svømming
Torsdag: 4t sykling med ca. 1 time lagtempo-trening inkludert
Fredag: 1t sykling og 30 min løping direkte etterpå + 1t svømming
Lørdag: Intervaller på rulle, 8×8 min litt under terskel, ca 2t.
Søndag: 35 min løping og 2t sykling.

Hva er viktigst, aero eller kraft – Komfort eller fart?

Jeg vil påstå at jeg er veldig aero sammenliknet med andre, og da er det veldig kjekt å vite at det ikke er så mange som har mer kraft i pedalene. Jeg er i tillegg veldig komfortabel i en dyp og ”tight” aeroposisjon, og koser meg ekstra mye når det er skikkelig mye motvind, og medvind. Da betyr det at jeg sykler enda raskere enn andre! Aerostilling i medvind er vel så viktig som i motvind, fordi da går det så fort at den blir enda viktigere! Luftmotstanden er din verste fiende!

Tore1
Tore har mye fokus på å være aero! Foto: finisherpix

Når du har så vondt i beina at du har lyst til å stoppe opp, hva foregår i toppen din da?

Det kommer an på situasjonen. På trening er det digg, for da vet jeg at jeg har pushet meg selv og vil bli sterkere etter den økten. I konkurranse er det skikkelig kjipt i noen minutt, men da minner jeg meg selv på at det hele kun er for gøy, at andre sikkert har det minst like vondt og tenker på andre som ikke en gang har muligheten til å delta 🙂 Det som gjør vondt går som regel over!

Vi har registrert at du har hatt det litt tungt med løpingen i år, hvordan går det med det nå?

Med kronisk beinhinnebetennelse er det vanskelig å få løpt mye. Noen uker løper jeg ingenting, andre uker kan jeg løpe 15-20 km, men da er det helt på grensen av hva leggene tåler.

Kan vi regne med å se deg til start på en fulldistanse i 2016?

Om jeg på mirakuløst vis blir bedre på løping og kan løpe turer på 2 timer i løpet av sommeren er det absolutt mulig at jeg gjør en fulldistanse i September!

Til slutt, hvordan vil du beskrive deg selv med tre ord og hvilke tips vil du gi andre?

Meg selv med tre ord (i triatlon-sammenheng): detaljorientert, viljesterk og målrettet.

Av tips til andre vil jeg understreke viktigheten av å sykle mye. Over 50% av en triatlonkonkurranse er på sykkelen, så det sier seg selv at det er sykling en må gjøre mest av. Man trenger derimot ikke ha flere timer lange turer særlig ofte. Sykler man intervaller hver andre/tredje dag får man et veldig bra grunnlag for å sykle fort! Er du sterk på sykkelen kan du løpe relativt bra, selv med dårlig løpsgrunnlag, det er jeg et eksempel på!

Tips nummer to blir å optimalisere sykkelen aerodynamisk, og få en bra sittestilling. Aldri tape gels/barer på rammen, det ødelegger hele poenget med en aero-ramme. Putt gels i en flaske med vann, ha reservedekk/slange bak setet og ha en flaske mellom armene i tempobøylen. Om mulig ha også en aero-flaske på rammen!

Til slutt må man alltid huske at det en driver med skal være gøy, husk å alltid smil til fotografene og de frivillige rundt i løypene 🙂

Tore5